Paganini Music

Rácz Pál aranykoszorús hegedűkészítő mester

  • Magyar
  • English

   

Rólam

​Rácz Pál magyar hegedűkészítő, javító, gyűjtő, az Olasz Hegedűkészítők Szövetségének tagja.

Hangszereiben megpróbálja ötvözni a barokk korból táplálkozó művészi megközelítést, és a mai kor zenész társadalma által a hangszerrel és a hangigénnyel szemben támasztott elvárásokat. A mai napig keresi és ápolja a gazdag tapasztalattal bíró kollégák, szakértők és muzsikusok barátságát.

​Korábban elismert és neves muzsikusként bejárta a világot, beleértve a világ nagy hangszerkészítő műhelyeit. Tiszteletbeli tagja a 100 tagú Cigányzenekarnak is. Ma a hegedűkészítő mesterek között Európa egyik legnagyobb szaktekintélyének számít hangszerszakértőként is.

Munkájában a japán kézművesség pontosságát és alaposságát tekinti alapnak, szem előtt tartva azt az egykori hagyományt, hogy a készítők gyakran az életükkel fizetettek hibájukért, ha az egykori szamurájoknak készített kardok nem voltak tökéletes mesterművek.

Vallja, hogy a szakmai perfekció, a polihisztori tudás számára prioritás. A hangszerkészítés során segítő zenészbarátaitól is azt várja el, hogy birtokában legyenek annak a játéktechnikai és hangképzési tudásnak, ami egyszersmind alapja a továbbfejlődésnek is. – Ilyen módon az előadóművész valóban igazi részese lehet a folyamatnak, az alkotásnak – húzta alá.

A Rácz Pál által készített hegedűkkel a világ sok országában neves szólisták, zenekarok, sztárok is játszanak. Számos alkalommal készített már olyan hangszert, amelyet jótékony célból árverésre bocsátottak beteg gyermekek, kórházak, közösségek megsegítésére. A Máltai szeretetszolgálat vezetője, Kozma Imre atya és Mága Zoltán hegedűművész segítségével az árverésből befolyt összegeket eljuttatták a rászorulókhoz.- MTI –

Díjak: